Mazda Motor Logistics Europe NV implementeert RFID-oplossing voor intelligent asset management

Mazda Motor Logistics Europe is het Europese verdeelcentrum van Mazda voor wisselstukken. De reserve-onderdelen arriveren vanuit Japan en worden vanuit het magazijn in Willebroek naar de Mazda-dealers in heel Europa verstuurd. Het bedrijf implementeerde een RFID-oplossing van PHI DATA voor de registratie en tracking van de kooien en bakken, zogenaamde “Returnable Transport Items” of RTI’s, waarin de wisselstukken worden vervoerd.

De medewerkers van Mazda Motor Logistics Europe maken dagelijks de metalen kooien leeg die in het magazijn aankomen en slaan de reserve-onderdelen op in het magazijn. De geledigde kooien vertrekken opnieuw richting het verre Oosten. De reserve-onderdelen vertrekken op hun beurt vanuit het magazijn naar de verschillende Europese dealers; eveneens in kooien of in kleinere bakken. Deze kooien en bakken dienen terug te worden bezorgd bij Mazda Motor Logistics Europe. Echter, soms verdwijnen er bakken, en soms gaan ze stuk. Tot voor kort gebruikte Mazda Motor Logistics Europe barcodes en scantoestellen om de inkomende en de uitgaande kooien en bakken in kaart te brengen. Hiervoor diende de medewerkers van Mazda Motor Logistics Europe elke inkomende en uitgaande kooi of bak manueel te scannen en te registreren. Dit was een tijdrovende bezigheid die omwille van de menselijke component foutgevoelig was.

Mazda Motor Logistics Europe zocht daarom een oplossing die het aantal manuele handelingen en de fouten in de registratie verminderde en de registratie en tracking van de kooien en bakken sneller in kaart bracht. Het bedrijf koos voor een oplossing van PHI DATA: een systeem van RFID-tags en –labels, slim geplaatste poorten en antennes, en op maat geschreven software voor de verbinding met het bestaande WMS-systeem. PHI DATA rustte daarom alle inkomende en uitgaande kooien en kleinere bakken uit met een RFID-tag of -label. De vertrekkende kooien kregen eveneens een geprint “shipping label”. Deze labels bevatten alle informatie over de producten die zich in de kooien bevinden.

Aan de ‘dock doors’ registreren de strategisch opgestelde poorten met antennes nu meteen de producten dankzij hun RFID-tags en –labels. De medewerkers zetten vervolgens de kooien in het WMS-systeem op ‘IN’. Door de unieke nummers van de assets weten de medewerkers perfect om welke kooien het gaat. Op die manier krijgen de magazijniers van Mazda Motor Logistics Europe een goed overzicht van de kooien die zich in het magazijn bevinden. Dezelfde werkwijze werd toegepast voor de uitgaande kooien met wisselstukken: ze passeren langs de poorten, de antennes registreren de labels en de tags, de kooien worden op ‘OUT’ gezet en de medewerkers van Mazda Motor Logistics Europe weten meteen welke kooien naar welke dealers werden gestuurd. Op die manier zien de medewerkers duidelijk welke dealers welke bakken leeg moeten terugsturen en hoe lang de kooien onderweg zijn.

mazda tag

“Omdat het over zowel binnenkomende als uitgaande producten gaat binnen eenzelfde magazijn, was dit best een complexe oefening”, verklaart Charlotte Peeters, Engineer Mazda Motor Logistics Europe. “Samen met PHI DATA zijn we op zoek gegaan naar de juiste tags en labels, én naar de juiste plaats om ze te bevestigen op de kooien en bakken. Ook de precieze plaatsing van de antennes en het vinden van de juiste power settings, de juiste zendkracht en de juiste leessterkte, was geen sinecure. Na de tests kwamen we tot een 100% ‘read rate’ en waren er geen zogenaamde blind spots meer.”

Via een op maat gemaakt software pakket van PHI DATA communiceert de RFID-oplossing nu ook met het WMS-systeem van Mazda Motor Logistics, zodat alle in- en uitgaande bewegingen automatisch worden geregistreerd. Bovendien werd een app ontwikkeld voor de heftruckchauffeur. Deze app toont een overzicht van hoeveel en van welk type bakken of kooien er werd geladen of gelost. Tevens krijgt de heftruckchauffeur een waarschuwing wanneer een bak of kooi op een verkeerde vrachtwagen geladen wordt. Het volledige systeem is sinds enkele weken operationeel.

“De nieuwe manier van werken betekent een hele vooruitgang. Er is een tijdsbesparing bij de laders en lossers omdat alle scanning wegvalt, maar ook menselijke fouten worden zoveel mogelijk geminimaliseerd. Sinds we de RFID-oplossing hebben geïmplementeerd is de opvolging van de kooien en de bakken aanzienlijk vereenvoudigd. Een ander voordeel is het feit dat je nu in real-time kan zien wanneer een product ook effectief het warehouse fysiek verlaten heeft, en niet alleen op papier naar de dealers vertrokken is.”

phidata mazda

“Wij zijn uiterst tevreden over de samenwerking met PHI DATA”, verklaart Charlotte Peeters. “Zij hebben de technische kennis én de ervaring van dergelijke RFID-projecten. Daar komt bij dat ze ons een volledig geïntegreerde oplossing konden aanbieden; een totaalpakket van hardware en software. PHI DATA denkt ook met ons mee in functie van de uitbreiding van het proces. We kijken uit naar andere RFID-toepassingen om manuele scanning te verminderen in het hele magazijn. Zodat niet alleen de kooien en de bakken, maar ook de onderdelen zelf kunnen worden getraceerd en geregistreerd met deze oplossing.”

Deel deze case

Bekijk onze Industrie & Manufacturing oplossingen

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwe toepassingen

Meer info over onze cases?

Neem dan gerust vrijblijvend contact op met expert Kurt.

Vul het contactformulier in of stuur een e-mail naar info@phidata.be.