Picking & Packing voor e-commerce met IDpick&pack

 

De explosie van e-commerce heeft een belangrijke invloed op de logistieke processen. Wanneer vroeger de klant niet in contact kwam met de distributiecentra en deze laatste de consument enkel bedienden via een herbevoorrading van de winkels, brengt e-commerce de winkel als het ware naar het distributiecenter.

DC’s zijn in het klassieke model gewend om grote bestellingen klaar te maken voor de winkels, terwijl ze nu geconfronteerd worden met bestellingen die gemiddeld niet veel meer dan één orderlijn bevatten.

Het voorbereiden van een grote bestelling kan vaak door een standaard ERP voorraadmodule aangestuurd worden, waarbij een pickinglijst (die eigenlijk vaak een levernota is) wordt afgedrukt voor elk order, waarmee dan de picker aan de slag kan. Wanneer de picking beëindigd is, brengt de picker informatie in voor het transport, zoals aantal en type gebruikte verpakkingen, om dan tenslotte verzendlabels te kunnen afdrukken. Deze operatie gebeurt soms in het ERP systeem, maar vaak ook rechtstreeks in een systeem voorzien door de transporteur.

Voor de uitvoering van pickings in een e-commerce omgeving, volstaat deze werkwijze echter niet langer. Om efficiënt te kunnen werken dient men eerst verschillende orders samen te voegen in één enkele pickingbatch, die dan vervolgens in volgorde van optimale loopafstanden kan uitgevoerd worden.

Vervolgens sorteert men een pickingbatch uit en verpakt men order per order. Gezien een groot gedeelte van de orders in e-commerce uit één enkele lijn bestaan, kan men deze “éénlijnsorders” samen in een aparte pickingbatch behandelen, zodanig dat men bij de uitsorterings-/verpakkingsoperatie steeds na elk artikel meteen een verzendlabel kan afdrukken, hetgeen de efficiëntie nog verder verhoogt.

PHI DATA® heeft hiervoor een oplossing uitgewerkt, IDpick&pack, die gebruik maakt van de allernieuwste generatie van hand held terminals en profiteert van de ergonomie van de User Interface van Android.

IDpick&pack beheert dus niet de voorraad, maar staat in voor een efficiënte afhandeling van de picking en packing. IDpick&pack is vooral geschikt in een omgeving waar vele kleine orders (i.e. met weinig orderlijnen) dienen voorbereid te worden, hetgeen men bijvoorbeeld typisch aantreft in e-commerce, waar het gemiddeld aantal lijnen per order in het algemeen zeer laag is.