Published on:
26 juni 2016

Markt: Overheid, administratie, banken, nutsbedrijven, diensten
Technologie: RFID
Oplossing: Work Floor Automation (WFA)

PHI DATA® automatiseert wasproces kledij van gedetineerden

Donderdag 26 juni, 2014 — Wemmel – De nieuwe penitentiaire inrichting van Marche-en-Famenne, die eind vorig jaar in gebruik genomen werd, heeft het volledige wasproces van de kledij van gedetineerden geautomatiseerd met de hulp van PHI DATA®. Dienstenleverancier Sodexo beheert de registratie en verdeling van de te wassen en gewassen kledij met een identificatiesysteem met RFID-tags. Aan het hele proces komt een minimum aan manuele registratie te pas, zodat de gedetineerden binnen de 6 uur propere kleren terugkrijgen.

Sodexo, dat als dienstenleverancier optreedt in de penitentiaire inrichting van Marche-en-Famenne, was op zoek naar een manier om de logistieke kant van het wasproces van de kledij van gedetineerden zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Een van de vereisten was dat de gedetineerden zo snel mogelijk een nieuwe set kleren zouden krijgen en dat er duidelijke rapporten beschikbaar zouden zijn over het aantal wasbeurten, uitgevoerde reparaties, etc.

Om aan die vereisten te voldoen, heeft PHI DATA® RFID-tags geleverd om aan 8.000 stuks t-shirts, broeken en sweaters te bevestigen. Daarnaast zijn de witte linnenzakken van de gedetineerden waarin de kledij naar de wasserij gebracht wordt voorzien van een RFID-label. Die zakken zijn gekoppeld aan een cel, zodat aan het inleespunt duidelijk wordt welke gedetineerde welke kledij laat wassen. Deze informatie wordt doorgegeven aan een ander team in de wasserij, dat ervoor zorgt dat de gedetineerde meteen een set propere kledij van hetzelfde type en dezelfde maat terugkrijgt. 

“Onze vraag aan PHI DATA® was zeer duidelijk: we wilden het hele logistieke proces van kledij sorteren, wassen en terugbezorgen zo efficiënt mogelijk laten verlopen. Dankzij het identificeren van de kledij met de RFID-chips lezen we automatisch welke stukken binnenkomen en weer buitengaan, en bij welke gedetineerde ze terechtkomen. De oplossing is sinds de opening van de penitentiaire inrichting live, en blijkt een groot succes. Voor de gedetineerden die met het systeem werken, is deze uiterst moderne technologie bovendien een flinke hulp voor hun reintegratie in de samenleving”, zegt Geert Verbeke, Technical Director van Sodexo.

PHI DATA® leverde alle software en hardware voor dit project, inclusief 8.000 RFID-tags, scanners en RFID-tablet met op maat gemaakte inox behuizing.

------

Over Sodexo

Sodexo is wereldleider in diensten die de Levenskwaliteit verbeteren, een essentiële factor voor individuele en bedrijfsprestaties. Actief in 80 landen, dient Sodexo dagelijks 75 miljoen consumenten met haar unieke combinatie van On-site Services, Benefits & Rewards Services en Personal & Home Services. Via haar meer dan 100 diensten bezorgt Sodexo haar klanten een geïntegreerd aanbod dat ontwikkeld werd over meer dan 45 jaar ervaring: van receptie & onthaal, safety, cleaning en onderhoud, tot catering en facilities management; van voordelen voor medewerkers zoals Lunch Pass of de Sodexo Card (elektronische maaltijdcheque), Cadeau Pass en Eco Pass tot thuiszorg en conciërgeriediensten. Sodexo’s succes en prestaties zijn gebaseerd op haar onafhankelijkheid, haar duurzaam bedrijfsbeleid en haar capaciteit om haar 428.000 medewerkers wereldwijd voortdurend te engageren.

 

Over PHI DATA® nv
PHI DATA® nv is specialist op het gebied van automatische identificatie, datacaptatie en lokalisatie. PHI DATA® nv adviseert, ontwikkelt, levert, implementeert en ondersteunt totaaloplossingen binnen de applicatiedomeinen Field Force Automation, Work Floor Automation, Labelling, RTLS en Condition Monitoring. PHI DATA® biedt deze totaaloplossingen incl. onderhoud en financiering ook aan als managed service tegen een vast maandbedrag. PHI DATA® nv heeft klanten in de industrie (food en non food), logistiek, transport, distributie, retail, gezondheidszorg, overheidssectoren, diensten- en nutsbedrijven.