Published on:
21 oktober 2014

Technologie: RFID
Oplossing: Real Time Location System (RTLS)

PHI DATA® gaat partnership aan met Essensium voor de commercialisatie van EPS, hoge p

Wemmel - PHI DATA® nv en Essensium nv gaan een formeel partnerschap aan. Daardoor zal de specialist in automatische identificatie, datacaptatie en lokalisatie het EPS (Essensium Positioning System) lokalisatiesysteem met hoge precisie in hun RTLS-oplossingen implementeren.

Het EPS-systeem van Essensium laat toe om plaatsbepalingen te doen waar gps en Wi-Fi systemen het laten afweten: op de werkvloer en op bedrijfsterreinen, onder moeilijke omstandigheden en wanneer het snel en nauwkeurig moet gaan. Met het systeem kan in real time de positie worden bepaald van machines, transportmiddelen, goederen of personen tot op 50cm nauwkeurig en binnen een groot bereik.

“Voor veel van onze klanten is het vandaag niet meer voldoende alleen te weten of iets of iemand ter beschikking of aanwezig is, maar is het noodzakelijk dat ze op elk moment exact weten waar equipment of mensen zich precies bevinden”, zegt Guy Couder, General Manager bij PHI DATA®. “Dat is niet altijd vanzelfsprekend, want vaak heersen op hun werkvloer en bedrijfsterreinen moeilijke omstandigheden waardoor standaard Wi-Fi-oplossingen of gps niet voldoen. Toch is een nauwkeurige en permanente plaatsbepaling noodzakelijk om de zaken in goede banen te leiden of om fouten en incidenten te voorkomen, zowel in de productie, logistiek als in andere sectoren.”

Het EPS systeem is gebaseerd op een gepatenteerde, continue afstandsmeeting tussen de actieve mobiele nodes, voor objecten of personen, en verschillende vaste nodes die geïnstalleerd zijn op het terrein. Deze afstanden worden dan gecombineerd door een lokalisatieserver om de positie te berekenen. Een van de voordelen van het EPS systeem is dat er slechts een beperkte hoeveelheid infrastructuur nodig is om objecten of personen op een terrein te kunnen traceren. Concreet kan het systeem bv. weergeven welke bewegingen pallets maken, waarschuwen als bijvoorbeeld twee vorkheftrucks dreigen te botsen, en tot op minder dan een halve meter weergeven waar equipment en/of personen zich bevinden.

Het partnerschap tussen PHI DATA® en Essensium is uitgebreid voorbereid. “We hebben de markt verkend en zijn onder de indruk van het systeem van Essensium. Hun technologie is een aanvulling op onze bestaande mogelijkheden binnen het applicatiedomein van Real Time Location Systems (RTLS)”, verduidelijkt Guy Couder.

“We hebben in het verleden al samengewerkt met PHI DATA®, onder andere bij een project in de haven van Antwerpen en bij Atlas Copco”, vult Filip Buerms, CEO bij Essensium aan. “Daardoor zijn we zeker dat de medewerkers de kennis en expertise in huis hebben om onze oplossing te implementeren en te ondersteunen.” Verdere doorgedreven opleidingen van de commerciële en technische teams en een nog nauwere samenwerking onderbouwen dit partnership.

--------

Over PHI DATA® nv

PHI DATA® nv is specialist op het gebied van automatische identificatie, datacaptatie en lokalisatie. PHI DATA® nv adviseert, ontwikkelt, levert, implementeert en ondersteunt totaaloplossingen binnen de applicatiedomeinen Field Force Automation, Work Floor Automation, Labelling, RTLS en Condition Monitoring. PHI DATA® biedt deze totaaloplossingen ook aan incl. onderhoud en financiering. PHI DATA® nv heeft klanten in de industrie (food en non food), logistiek, transport, distributie, retail, gezondheidszorg, overheidssectoren, diensten- en nutsbedrijven.

Over Essensium nv

Essensium is een spin-off van Imec, gespecialiseerd in RTLS oplossingen. Het bedrijf is gestart als leverancier van chips voor draagbare draadloze toepassingen met extreem laag batterijverbruik. Dat werd gecombineerd met efficiënte open source softwareontwikkelingen voor het realiseren van System-On-Chip platformen voor OEMs en systeemklanten. Essensium’s eigen Real Time Location System (RTLS) platform EPS, dat gepatenteerd werd voor zijn unieke combinatie van hoge nauwkeurigheid, ver bereik en laag verbruik is hieruit gegroeid en wordt vooral in "Smart logistics" ingezet. De toepassingen in de logistieke sector zijn er vooral op gericht logistieke stromen in kaart te brengen, goederenlocatie te controleren en automatiseren, aanrijdingen met vorkheftrucks te voorkomen, en goederen en mensen te tracken, zowel binnen als buiten. Meer informatie over Essensium is beschikbaar op http://www.essensium.com.

Voor meer informatie :

Outsource Communications

Miek Hubert

phidata@outsource.be

02/451.00.18