Published on:
20 juni 2016

Markt: Industrie
Technologie: RFID
Oplossing: Beheer van retourneerbare transportverpakkingen (RTI Management)

Mazda Motor Logistics Europe NV implementeert RFID-oplossing voor intelligent asset management

Wemmel, 21 juni 2016 -- Mazda Motor Logistics Europe is het Europese verdeelcentrum van Mazda voor wisselstukken. De reserve-onderdelen arriveren vanuit Japan en worden vanuit het magazijn in Willebroek naar de Mazda-dealers in heel Europa verstuurd. Het bedrijf implementeerde een RFID-oplossing van PHI DATA® voor de registratie en tracking van de kooien en bakken, zogenaamde “returnable assets”, waarin de wisselstukken worden vervoerd.

De medewerkers van Mazda Motor Logistics Europe maken dagelijks de metalen kooien leeg die in het magazijn aankomen en slaan de reserve-onderdelen op in het magazijn. De geledigde kooien vertrekken opnieuw richting het verre Oosten. De reserve-onderdelen vertrekken op hun beurt vanuit het magazijn naar de verschillende Europese dealers; eveneens in kooien of in kleinere bakken. Deze kooien en bakken dienen terug te worden bezorgd bij Mazda Motor Logistics Europe. Echter, soms verdwijnen er bakken, en soms gaan ze stuk. Tot voor kort gebruikte Mazda Motor Logistics Europe barcodes en scantoestellen om de inkomende en de uitgaande kooien en bakken in kaart te brengen. Hiervoor diende de medewerkers van Mazda Motor Logistics

Dit uitdagende RFID-project wordt gerealiseerd in samenwerking met Mojix. Het Mojix STAR systeem en ViZix werden gebruikt om bewegingen van assets met tags te volgen door 17 dock doors en zowel ingaand als uitgaand.

Voor meer informatie kan u met ons contact opnemen.

  

Europe elke inkomende en uitgaande kooi of bak manueel te scannen en te registreren. Dit was een tijdrovende bezigheid die omwille van de menselijke component foutgevoelig was.

Mazda Motor Logistics Europe zocht daarom een oplossing die het aantal manuele handelingen en de fouten in de registratie verminderde en de registratie en tracking van de kooien en bakken sneller in kaart bracht. Het bedrijf koos voor een oplossing van PHI DATA®: een systeem van RFID-tags en –labels, slim geplaatste poorten en antennes, en op maat geschreven software voor de verbinding met het bestaande WMS-systeem. PHI DATA® rustte daarom alle inkomende en uitgaande kooien en kleinere bakken uit met een RFID-tag of -label. De vertrekkende kooien kregen eveneens een geprint “shipping label”. Deze labels bevatten alle informatie over de producten die zich in de kooien bevinden.

Aan de ‘dockdoors’ strategisch opgestelde poorten met antennes, registreren nu meteen de producten dankzij hun RFID-tags en –labels. De medewerkers zetten vervolgens de kooien in het WMS-systeem op ‘IN’. Door de unieke nummers van de assets weten de medewerkers perfect om welke kooien het gaat. Op die manier krijgen de magazijniers van Mazda Motor Logistics Europe een goed overzicht van de kooien die zich in het magazijn bevinden. Dezelfde werkwijze werd toegepast voor de uitgaande kooien met wisselstukken: ze passeren langs de poorten, de antennes registreren de labels en de tags, de kooien worden op ‘OUT’ gezet en de medewerkers van Mazda Motor Logistics Europe weten meteen welke kooien naar welke dealers werden gestuurd. Op die manier zien de medewerkers duidelijk welke dealers welke bakken leeg moeten terugsturen en hoe lang de kooien onderweg zijn.

“Omdat het over zowel binnenkomende als uitgaande producten gaat binnen eenzelfde magazijn, was dit best een complexe oefening”, verklaart Charlotte Peeters, Engineer Mazda Motor Logistics Europe. “Samen met PHI DATA® zijn we op zoek gegaan naar de juiste tags en labels, én naar de juiste plaats om ze te bevestigen op de kooien en bakken. Ook de precieze plaatsing van de antennes en het vinden van de juiste frequentie was geen sinecure. Na de tests kwamen we tot een 100% ‘read rate’ en waren er geen zogenaamde blind spots meer.”

Het systeem is sinds enkele weken operationeel. “De nieuwe manier van werken betekent een hele vooruitgang. Er is een tijdsbesparing bij de laders en lossers omdat alle scanning wegvalt, maar ook menselijke fouten worden zoveel mogelijk geminimaliseerd. Sinds we de RFID-oplossing hebben geïmplementeerd is de opvolging van de kooien en de bakken aanzienlijk vereenvoudigd. Een ander voordeel is het feit dat je nu in real-time kan zien wanneer een product ook effectief het warehouse fysiek verlaten heeft, en niet alleen op papier naar de dealers vertrokken is.”

“Wij zijn uiterst tevreden over de samenwerking met PHI DATA®”, verklaart Charlotte Peeters. “Zij hebben de technische kennis én de ervaring van dergelijke RFID-projecten. Daar komt bij dat ze ons een volledig geïntegreerde oplossing konden aanbieden; een totaalpakket van hardware en software. PHI DATA® denkt ook met ons mee in functie van de uitbreiding van het proces. We kijken uit naar andere RFID-toepassingen om manuele scanning te verminderen in het hele magazijn. Zodat niet alleen de kooien en de bakken, maar ook de onderdelen zelf kunnen worden getraceerd en geregistreerd met deze oplossing.”

 

###

Over Mazda Motor Logistics Europe NV

Mazda Motor Logistics Europe NV is de logistieke draaischijf van Europa en startte de activiteiten in Willebroek in 1995, maar bestaat zelf al meer dan 40 jaar. MLE levert via 22 nationale verkooporganisaties onderdelen aan 2.300 Mazda verdelers over heel Europa. Dagelijks vertrekken er meer dan 40 trucks naar verschillende landen.  Ons magazijn is +- 52.000 m² groot en bevat meer dan 75.000 verschillende stuknummers. Hierdoor kunnen we snel en efficiënt verschillende stukken verdelen naar de officiële Mazda-dealers. Naast het logistieke departement bevinden zich bij Mazda Motor Logistics Europe eveneens de internationale financiële dienstverlening en IT. In het gebouw is ook de nationale verkooporganisatie van België en Luxemburg opgenomen, Mazda Motor Belux genaamd. Deze dienst doet er samen met hun 50 erkende verdelers en 29 erkende verkooppunten alles aan om Mazda succesvol in de markt te zetten en de klanten optimaal te bedienen. Geen reserve-onderdelen zonder wagenverkoop natuurlijk. Daarom zitten bij Mazda Motor Logistics Europe ook een gemotiveerd team van de vehicle logistics.

 

Over PHI DATA® N.V.

PHI DATA® nv is specialist op het gebied van automatische identificatie, datacaptatie en lokalisatie. PHI DATA® nv adviseert, ontwikkelt, levert, implementeert en ondersteunt totaaloplossingen binnen de applicatiedomeinen Field Force Automation, Work Floor Automation, Labelling Automation, RTLS,  Wireless Condition Monitoring en Voice-enabled Solutions. PHI DATA® biedt deze totaaloplossingen ook aan incl. onderhoud en financiering. PHI DATA® nv heeft klanten in de industrie (food en non food), logistiek, transport, distributie, retail, gezondheidszorg, overheidssectoren, diensten- en nutsbedrijven. Meer informatie op www.phidata.be.