Published on:
17 februari 2014

Technologie: RFID
Oplossing: Real Time Location System (RTLS)

Seminarie PHI DATA® leidt nieuwe golf RTLS in

“Er komt een nieuwe golf op gang van Real Time Location Systems. Technologie staat steeds meer in dienst van het publiek, in plaats van omgekeerd. Daardoor kunnen we steeds efficiënter werken.”  Dat zei Guy Couder, General Manager bij PHI DATA®, tijdens zijn inleiding. Wat dat in de praktijk betekent, kregen de deelnemers aan het seminarie rond RTLS en RFID de rest van de dag te zien en horen. Demonstraties en praktijkverhalen van bedrijven uit verschillende sectoren toonden de eindeloze mogelijkheden van RTLS.

Zo vertelde Danny Janssens hoe bij Cofely Fabricom zo’n 80.000 gereedschappen en toebehoren werden uitgerust met passieve RFID-tags. Cofely Fabricom houdt zich bezig met de installatie van en diensten aan elektromechanische installaties. Hoogspanningskabels, pijplijnen, maar ook elektronisch gestuurde verkeersborden vallen onder hun verantwoordelijkheid. Het vele materiaal dat daarvoor nodig is, is verdeeld over negen magazijnen in België. Cofely Fabricom ging samen met PHI DATA® op zoek naar een oplossing om de picking sneller, eenvoudiger en correcter te laten verlopen. Het resultaat kan je hier zien.

Bij AZ Monica is dankzij RFID en RTLS de inventarisatie van de voorraden nu geklaard in twintig minuten in plaats van een halve dag. “AZ Monica en PHI DATA® werken al langer samen. Ik vertel hen waar er nog efficiënter gewerkt zou kunnen worden binnen het ziekenhuis, en dan gaat PHI DATA® op zoek naar de beste manier om dat op te lossen”, vatte Dirk Van De Vyver de steeds groeiende samenwerking samen.

Diezelfde uitbreidingsmogelijkheden waren ook voor Clarebout Potatoes, een bedrijf dat aardappelen verwerkt en producten levert aan winkels en groothandels in de hele wereld, een doorslaggevende

factor. “Voorlopig werken we met een RFID-systeem dat ervoor zorgt dat onze paletten nooit meer in de foute vrachtwagen worden geladen. Maar voor ons is het erg belangrijk dat we in de toekomst kunnen kiezen voor uitbreiding. Als we dat zouden willen, zouden we ook de individuele verpakkingen kunnen traceren. We bekijken nu de ROI en mogelijkheden voor het traceren van onze producten van begin tot einde, inclusief condition monitoring.”

KM Keuring op zijn beurt laat autokeuringen sneller en efficiënter verlopen doordat wagens automatisch het snelste traject voorgesteld krijgen. Daarvoor werkt het keuringsbedrijf met nummerplaatherkenning voor buiten, en RTLS binnen. Continental Sarreguemines tenslotte verdiende zijn investering in een systeem dat ervoor zorgt dat halffabrikaten op volgorde en binnen de toegelaten tijd verwerkt worden, binnen de acht maanden terug. De bandenfabrikant heeft dankzij RTLS zijn supply chain kunnen optimaliseren, heeft nu in real-time een zicht op de inventaris en kan met een druk op de knop de locatie bepalen van producten en assets.  

Tussen de praktijkverhalen door, konden de deelnemers kijken naar en deelnemen aan demonstraties van RTLS-systemen met actieve en passieve RFID tags.

Foto’s vindt u hier, een verslag van wat op sociale media verscheen tijdens het event, leest u hier.