Barcodes

De barcode (streepjescode) is de meest gebruikte technologie om voorwerpen, personen of goederen te identificeren en data vast te leggen. De barcode wordt met de gepaste printer (laser printers, lijn matrix printers, thermische barcode printers enz.) afgedrukt en daarna manueel of automatisch aangebracht. Daarna kan de barcode automatisch gelezen worden met de geschikte lezers of scanners, of met een imager.

1D of lineaire barcodes bevatten een aantal parallel geplaatste streepjes met verschillende breedte en tussenruimte. Deze vorm van barcode is de oudste en is sinds de jaren 1970 in gebruik.barcode

Intussen zijn er ook 2D barcodes die men ook wel matrix codes noemt (de bekendste daarvan is de QR - Quick Response - code). Deze 2D barcodes bestaan uit een raster met vierkante stippen. Ze kunnen veel meer data opslaan doordat ze zowel horizontaal als verticaal gebruik maken van de ruimte.

Om de barcodes te kunnen lezen moet men voor de mapping van boodschap en barcode de juiste symbologie (zie Engelse Wikipedia pagina) gebruiken voor de specifieke toepassing: bv. de EAN International-Uniform Code Council (EAN-UCC) wordt wereldwijd in de detailhandel gebruikt.

Het scannen van barcodes kan op twee manieren: ofwel met een laser scanner (pen of hand-held) of met een imager. De laser scanner kan met een laserstraal enkel 1D barcodes lezen. Een imager werkt als een camera die een foto maakt van de barcode. Met specifieke software wordt die dan omgezet in data. Imagers kunnen zowel 1D als 2D barcodes lezen.

Het succes van een barcode toepassing hangt grotendeels af van de kwaliteit van het afdrukken en de juistheid van het scannen. Om de kwaliteit te beoordelen van barcodes bestaan er barcode verifyers die een kwaliteitscategorie aangeven.

Contacteer PHI DATA® vandaag nog met uw vragen rond barcode technologie. Wij hebben vast de geschikte oplossing voor u.