RFID

RFID (Radio frequency identification) systemen bestaan uit 3 componenten: een antenne en een zendontvanger (vaak gecombineerd in een enkel apparaat) en een transponder (de tag). De antenne zendt een signaal dat de transponder activeert, die dan op zijn beurt data terugstuurt naar de antenne. Omdat RFID geen direct contact of zichtlijn scanning nodig heeft, vervangen RFID tags  in vele toepassingen barcodes.RFID

De RFID technologie wordt ingezet in productie, warehousing, retail enz. voor het lokaliseren en traceren van voorwerpen, maar kan ook gebruikt worden voor het identificeren, lokaliseren en opvolgen van personen (bv. via smartcards, toegangsbadges enz.) binnen een RTLS-oplossing.

Er zijn verschillende soorten RFID tags: passieve en actieve tags.

  • Passieve tags: passieve tags hebben geen eigen energiebron en zijn passief tot ze net voldoende energie krijgen van de RFID ontvanger om een signaal terug te kunnen zenden. Het signaal is erg zwak waardoor de leesafstand van de tag beperkt is tot maximaal enkele meters.
  • Actieve tags: actieve tags hebben wel een interne energiebron (batterij) waardoor de tag voldoende energie heeft om een signaal te sturen naar de reader. De signalen hebben meer vermogen waardoor de leesafstand een stuk groter is dan bij passieve tags. Het kan tot enkele honderden meters oplopen. Daarnaast kunnen actieve tags ook ingezet worden in moeilijke omgevingen waar bv. metaal of vloeistof aanwezig zijn. Een specifiek type tags kan gebruikt worden voor condition monitoring en dan temperatuur, vochtigheid en CO2 meten.

PHI DATA® is beschikbaar om samen met u te evalueren welke RFID technologie voor uw toepassing geschikt is. Wij werken samen met toonaangevende hardware leveranciers en bieden de ondersteuning om uw RFID oplossing succesvol te implementeren. Contacteer ons met uw vragen rond RFID.

 

Bekijk de video over onze asset management oplossing met RFID.

 

Lees ook wat onze klanten vertellen over onze oplossingen met RFID: