Slim automatiseren helpt ziekenhuizen voorraadbeheer optimaliseren

PHI DATA en BELINTRA maken samen herbevoorradingsprocessen ziekenhuizen significant efficiënter

Belintra 300x59 1

Wemmel, 08 september 2022 – PHI DATA, een IT-integrator gespecialiseerd in de digitalisering van bedrijfsprocessen, en BELINTRA, leverancier van oplossingen voor de gezondheidszorg, slaan de handen in elkaar om de herbevoorradingsprocessen in de voorraadruimtes van ziekenhuisafdelingen grondig te verbeteren. Met een geautomatiseerd Kanban-systeem (leeg/vol) helpen beide bedrijven ziekenhuizen om het voorraadbeheer efficiënter in te richten. Dat maakt de kans op fouten verwaarloosbaar en levert heel wat tijdwinst op.

De BELINTRA OptiScanBan®-oplossing die PHI DATA naar de markt brengt, is gebaseerd op het Kanban-systeem dat vaak wordt gebruikt voor het inventariseren van de voorraad op bepaalde afdelingen: waarvan is er nog voldoende en wat moet worden bijbesteld? Door de Kanban-statuskaartjes in de ene of de andere richting om te draaien, geeft men de status (leeg/vol) van elk product aan. “Zonder automatisering moet een verpleegkundige of andere ziekenhuismedewerker manueel de statuskaartjes verplaatsen of versteken, waarbij er al eens een kaartje op de grond terechtkomt. Daarna moet een logistieke medewerker langskomen om de bij te vullen goederen manueel te scannen”, licht Kurt Nauwelaerts, Sales Manager Integrated Solutions bij PHI DATA toe, “met deze oplossing wordt de status van elk product in elke voorraadruimte automatisch geregistreerd en in real time verwerkt.”

OptiScanBan Camera 292x300 1

Het BELINTRA OptiScanBan®-systeem bestaat uit digitaal leesbare OptiScanBan®-etikethouders op de bakken of schappen, en een of meerdere camera’s met een bereik van 360° in dezelfde voorraadruimte. De camera’s lezen de status van de OptiScanBan®-etikethouders en worden verbonden met het netwerk via een Power over Ethernet-verbinding (PoE). De OptiScanBan®-software analyseert de snapshots die de camera’s maken, herkent de status van elk artikel door de kleurcode en registreert de actuele status in de database (groen is voorradig, rood betekent bij te vullen). Daarnaast zorgt PHI DATA met behulp van zijn IDhospitalsupply-software voor een naadloze koppeling van deze gegevens met het ERP- of ander beheersysteem van het ziekenhuis voor verdere verwerking.

“De gecombineerde oplossing zal de ziekenhuizen een grote tijdwinst opleveren”, zegt Dirk Deruytere, VP Sales and Marketing Strategy bij BELINTRA: “Het kost de verpleegkundige of logistiek medewerker die alle afdelingen moet langsgaan om de voorraad van de producten te noteren, al snel enkele uren per week. Bovendien is de kans op fouten groter bij manuele registratie en verwerking van alle gegevens.”

Zowel BELINTRA als PHI DATA hebben decennia aan ervaring opgebouwd in de ziekenhuissector. Hun oplossingen zijn dan ook op maat van de behoeften van de ziekenhuizen. “Ook onze integratie-dienstverlening is hier een toegevoegde waarde”, vult Kurt Nauwelaerts aan. “Wij kennen het reilen en zeilen in een ziekenhuis en kunnen deze oplossing aanvullen met extra tools waar nodig. Bovendien hebben we met een mobiele terminal met IDhospitalsupply een back-up-systeem dat de registratie overneemt als de Optiscanban®-cameraoplossing tijdelijk onbeschikbaar zou zijn. Dit voorkomt dat men moet teruggrijpen naar pen en papier.”

Kostenbeheersing door innovatie

Deze geavanceerde oplossing voor voorraadbeheer speelt perfect in op de behoeften van ziekenhuizen anno 2022, weet Dirk Deruytere: “De meeste zorginstellingen staan voor enorme uitdagingen op het vlak van tijdsdruk, efficiëntie en kostenbeheersing. Iedereen is op zoek naar innovatieve oplossingen om processen continu te verbeteren. De oplossing die PHI DATA en BELINTRA hier aanreiken, maakt het inventariseren van de voorraden een stuk efficiënter. Bovendien garanderen we dat de investering in minder dan twee jaar wordt terugverdiend.”

Deel dit bericht

Bekijk onze Health & Care oplossingen

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwe toepassingen

Meer info over onze diensten?

Neem dan gerust vrijblijvend contact op met expert Kurt.

Vul het contactformulier in of stuur een e-mail naar info@phidata.be.