AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV trekt traceerbaarheid tot in de operatiekamer dankzij PHI DATA

Traceerbaarheid wordt in een ziekenhuisomgeving steeds crucialer. Maar de juiste tools vinden om dit voor chirurgische sets in een operatiekamer te garanderen bleek geen eenvoudige opdracht voor AZ Sint-Jan. Toch hebben ze de klus geklaard, dankzij de juiste technologie van – en de hechte samenwerking met – PHI DATA. 

Het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV is een autonome verzorgingsinstelling die ernaar streeft om kwaliteitsvolle, humane en betaalbare zorg te bieden. Het ziekenhuis telt 1.221 bedden verspreid over drie campussen: campus Sint-Jan en campus Sint-Franciscus Xaverius in Brugge, en campus Henri Serruys in Oostende. Meer dan 300 artsen en 3.000 andere medewerkers zetten zich dagelijks in voor een hooggespecialiseerde en accurate zorgverlening. Een ruim aanbod van medische, verpleegkundige en paramedische disciplines staat zo ter beschikking van meer dan 300.000 patiënten voor basiszorg tot zeer gespecialiseerde zorg.

Eén van de gevolgen van de samenvloeiing van drie campussen is een grote behoefte aan standaardisering om efficiënt over de verschillende afdelingen heen te kunnen werken. Een referentieproject in dat opzicht is de modernisering van het elektronisch patiëntendossier (EPD) die moet leiden tot een betere informatiedeling van relevante patiëntengegevens over alle campussen heen.

Op zoek naar een geschikte oplossing voor een erg specifieke omgeving

Maar ook op andere vlakken streeft AZ Sint-Jan naar een uniforme toekomstgerichte digitale omgeving, waarbij de juiste technologie het verschil maakt voor de zorgverleners. Daarom zochten ze ook naar een oplossing om de traceerbaarheid van chirurgische sets (Een chirurgische set bevat alle benodigde instrumenten voor een operatie) te verbeteren, zodat bij eventuele vragen of problemen steeds kan nagegaan worden welke patiënt werd behandeld met welk materiaal. “We hadden nog wel een vroegere oplossing in huis, maar die was niet geschikt voor gebruik in operatiekamers. Erg vervelend voor een toepassing die net daar voor minder administratie wil zorgen”, vertelt Jan Suykerbuyk, IT business application manager bij AZ Sint-Jan, “daarom gingen we op zoek naar een oplossing die wel de zorgverleners kan ondersteunen zoals het hoort.”

In eerste instantie ging het ziekenhuis op zoek naar een geschikte scanner om de nodige informatie over de gebruikte chirurgische set te registreren in deze erg specifieke omgeving. “Aangezien PHI DATA een oude bekende was voor het ziekenhuis, gingen we ook bij hen te rade”, aldus Jan Suykerbuyk, “en zij reageerden met een aangename verrassing: zij konden ons niet alleen de juiste hardware aanbieden, maar ook de nodige intelligentie op de hardware om het registratieproces te vereenvoudigen, en het versturen van deze informatie via FTP naar een specifiek bestand, dat na validatie kan worden ingelezen en verwerkt in het bestaande elektronisch patiëntendossier.”

Snel en feilloos? Het kan, met de juiste ervaring en mindset

Eenmaal de keuze op PHI DATA was gevallen, moest de implementatie vrij snel verlopen. “We hadden de oplossing graag up and running voor de volgende accreditatie, zodat we eens te meer konden bewijzen hoe toekomstbestendig we ons ziekenhuis maken”, licht Jan Suykerbuyk toe. “En PHI DATA deed al het nodige om dit strakke tempo mee mogelijk te maken: ontwikkeling binnen de maand, toestellen geleverd na vier weken, onze feedback op de eerste werkende versie verwerkt binnen de twee werkdagen … Kort samengevat: er mocht niets misgaan met deze strakke timing, en PHI DATA, met zijn ruime kennis in de sector van de gezondheidszorg, heeft mee gezorgd voor een vlekkeloos parcours.”

Ook de constructieve samenwerking als heuse partners die samen een pragmatische oplossing zoeken voor een specifiek probleem, heeft zeker bijgedragen tot het succes, meent Jan Suykerbuyk.

Robuust, vochtbestendig, gebruiksvriendelijk en precies

az sint jan device

Het eindresultaat beantwoordt perfect aan de verwachtingen. De hardware is een robuuste, vochtbestendige, goed in de hand liggende scanner die perfect functioneert in een operatieruimte. “Dat lijkt evident, maar met de andere voorgestelde oplossingen viel bijvoorbeeld dat vochtbestendige aspect soms wel erg tegen”, preciseert Jan Suykerbuyk.

De in de handheld ingebouwde scanner doet ook precies wat moet, vervolgt Suykerbuyk: “Het toestel lijkt op een smartphone waarmee je inscant wat geregistreerd moet worden: eerst de identificatie van de patiënt en vervolgens de chirurgische set.” De ingebouwde intelligentie zorgt ervoor dat de zorgverstrekkers zich hierbij niet kunnen vergissen: als ze productinformatie scannen in plaats van de patiëntinformatie, krijgen ze automatisch een foutmelding te horen zodat ze meteen kunnen corrigeren. Dat spaart extra administratie in het uitzoeken van fouten achteraf. “Scan, scan en send: meer is het eigenlijk niet”, vat Jan Suykerbuyk samen, “maar voor onze administratieve vereenvoudiging betekent dit een wereld van verschil.”

Hardware als ondersteuning, niet als obstakel

“De oplossing is niet alleen geschikt voor de omgeving en intuïtief voor de gebruiker, er is ook aan de toekomst gedacht”, voegt Jan Suykerbuyk nog toe. “Met de open standaarden en interfaces van de oplossing die PHI DATA voor ons bouwde, is integratie mogelijk met het om het even welke software.”

Het gebruiksgemak van de oplossing zette het ziekenhuis ook aan het nadenken over andere toekomstige toepassingen. Jan Suykerbuyk: “Als we zelfs zo makkelijk de brug kunnen slaan tussen een veeleisende fysieke omgeving als de operatiekamer en de digitale infrastructuur, dan moet dat ook in andere delen van het ziekenhuis zeker een meerwaarde opleveren. Ik denk maar aan het koppelen van patiënten informatie aan de voor deze patiënt gebruikte medicatie of implantaten. PHI DATA bracht het eerste mobiele toestel in onze ziekenhuizen binnen dat voor verschillende toepassingen inzetbaar is, en we beseffen wellicht nog maar half wat hiermee allemaal mogelijk is.” De handheld terminal die ze in gebruik hebben, heeft immers alles erop en eraan: computer, software, apps, database, wifi, touch, bellen …  Zulke multifunctionele toestellen zorgen voor een echte revolutie in de manier waarop AZ Sint-Jan zulke technologie ervaart, besluit Jan Suykerbuyk: “Vroeger bepaalde de hardware welke processen mogelijk waren, nu zien we hardware als een ondersteuning, ongeacht het proces waarvoor we kiezen.”

Wim Verduyn, Business Development Manager Health & Care bij PHI DATA, blikt eveneens tevreden terug op de geslaagde samenwerking en het minstens even geslaagde resultaat: “Door samen met de klant naar een oplossing te zoeken zijn we tot een efficiënt en gebruiksvriendelijk eindproduct gekomen, dat het leven van de verpleegkundigen veraangenaamt én heeft geleid tot het behalen van het JCI-certificaat.”


Smart Edge in praktijk gebracht

De implementatie bij AZ Sint-Jan illustreert perfect de kracht van PHI DATA als leverancier van Smart Edge-oplossingen. Deze verbinden de fysieke en de digitale ketens bij Sint-Jan en vereenvoudigen de vereiste processen. Ze vormen de “slimme rand” waar de fysieke en digitale wereld elkaar raken. PHI DATA’s expertise in deze wereld van innovatieve oplossingen voor de ziekenhuiswereld garandeert daarbij een dienstverlening op maat van de ambities van het ziekenhuis. En zorgt ervoor dat deze ambities mettertijd alleen maar toenemen.


PHI DATA oplossingen in detail

Hardware: Datalogic Memor 10 Healthcare
Software: IDsecurescan van PHI DATA

Deel deze case

Bekijk onze Health & Care oplossingen

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwe toepassingen

Meer info over onze cases?

Neem dan gerust vrijblijvend contact op met expert Kurt.

Vul het contactformulier in of stuur een e-mail naar info@phidata.be.