Roterende leeskop zorgt voor snellere en meer ergonomische scanning bij Media Markt

Elektronicaketen Media Markt maakt in zijn 20 Belgische en Luxemburgse vestigingen gebruik van door PHI DATA geleverde terminals om producten te inventariseren. Dankzij de roterende leeskop en het ontbreken van een handgreep kunnen werknemers de toestellen makkelijker hanteren en zo geleverde producten sneller en op een meer gebruiksvriendelijke manier scannen.

Media Markt – Saturn is de grootste elektronicaketen van Europa met meer dan 800 winkels in 16 landen. De winkels staan bekend om hun grote aanbod aan elektronica, huishoudtoestellen, cd’s, dvd’s en games.

Uitdaging: Snelheid en ergonomie

Het uitgebreide productportfolio en de omvang van de stock maken een hele opgave van de receptionering en inventarisatie van de producten die geleverd worden.

“Bij de opening van een nieuwe winkel moeten er zo’n 70.000 verschillende producten gescand worden”, vertelt Benoit Brumagne, ICT-manager bij Media Markt BeLux.  “Omdat de producten zo verschillend zijn qua vorm en grootte – het gaat van cd’s tot wasmachines en koelkasten – was het scannen voor onze werknemers een tijdrovende en vaak ook vermoeiende job. De scanners moeten immers perfect voor het label gepositioneerd worden om te kunnen scannen.”

Omdat niet verkochte cd’s na een bepaalde periode kunnen teruggestuurd worden, zocht Media Markt bovendien een oplossing die het  scannen en inventariseren van grote aantallen cd’s kon versnellen.

Oplossing: Roterende leeskop

PHI DATA leverde aan de 20 vestigingen van Media Markt 800 Motorola MC3090R terminals zonder handgreep en met een roterende leeskop. “Dankzij die toestellen kunnen werk-nemers de terminal veel eenvoudiger perfect voor het label houden om te kunnen scannen”, aldus Benoit Brumagne. “Bijkomend pluspunt is dat de terminal door zowel links- als rechtshandigen kan gebruikt worden.”

Doordat de toestellen uitgerust zijn met een radiokaart kunnen de gegevens via een draadloos netwerk in  real time doorgestuurd worden, waardoor ze onmiddellijk beschikbaar zijn in het softwaresysteem.

Voor het retourneren van niet verkochte cd’s ontwikkelde PHI DATA een eigen software-oplossing.

“Wanneer een cd gescand wordt, zoekt die oplossing  meteen in de inventaris hoe lang die cd al in de rekken ligt. Is een vooraf bepaalde datum overschreden, wordt de werknemer die scant daar meteen attent op gemaakt en kan hij de cd uit de rekken halen en retourneren”, aldus Vanbellingen.

Resultaat: Minder fouten en tijdswinst

De keuze voor de PHI DATA-oplossing leverde Media Markt concrete resultaten op.  Zo loopt het retourneringsproces  van niet verkochte producten nu opvallend vlotter, dankzij de eenvoudigere opvolging van bestaande stocks.

Daarnaast realiseerde Media Markt een besparing van een halve FTE voor de receptionering van producten bij de opening van een nieuwe winkel. Maar het belangrijkste resultaat is dat Media Markt een gevoelige stijging noteerde van de kwaliteit van de datainvoer, aldus Benoit Brumagne. “De fouten die samenhangen met handmatige invoer vallen volledig weg nu we het volledige productgamma via scanners receptioneren.”

“We zijn intussen al acht jaar klant van PHI DATA en zijn telkens opnieuw aangenaam verrast over de kwaliteit van de dienstverlening en de proactieve manier waarop PHI DATA specifieke vragen en problemen aanpakt.”

Benoit Brumagne
ICT-manager bij Media Markt BeLux

Deel deze case

Bekijk onze Distributie & Retail oplossingen

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwe toepassingen

Meer info over onze cases?

Neem dan gerust vrijblijvend contact op met expert Kurt.

Vul het contactformulier in of stuur een e-mail naar info@phidata.be.