fbpx

Automatisering laundry management bij de penitentiaire inrichtingen van Leuze en Marche-en-Famenne

Uitdaging:

Automatiseren van de logistiek achter het wasproces van de kledij van gedetineerden

Beschrijving:

PHI DATA heeft het volledige wasproces van de kledij van gedetineerden geautomatiseerd met de hulp van barcode- en RFID-labels. De automatisering maakt het mogelijk de logistiek achter het wasproces efficiënter te laten verlopen, en duidelijke rapporten op te maken per kledingstuk.

Resultaat:

  • Efficiënt wasproces
  • Traceerbaarheid van kledij
  • Rapporten per kledingstuk inzake wasbeurten en reparaties

De penitentiaire inrichtingen van Leuze en Marche-en-Famenne, die onder toezicht staan van de FOD Justitie, doen onder meer voor het beheer van het wasgoed een beroep op externe diensten-leveranciers. Leuze doet beroep op de diensten van Facilicom; de gevangenis van Marche-en-Famenne werkt hiervoor samen met Sodexo. Beide inrichtingen waren op zoek naar een manier om de hele logistiek achter het wasproces efficiënter te laten verlopen, en het reinigen van het linnen in kaart te brengen. Dit is onder meer noodzakelijk om aan te tonen dat de geleverde service beantwoordt aan de eisen van het lastenboek van FOD Justitie. PHI DATA ontwikkelde voor beide inrichtingen een oplossing die het best bij hen paste.

Leuze

In de penitentiaire inrichting van Leuze installeerde PHI DATA een systeem van barcodelabels, die in de kledij werden aangebracht. Elke barcode is een uniek nummer dat verbonden is met een kledijtype en een maat. Elke code is ook gelinkt aan een celnummer. In de wasplaats bevindt zich een PC met geïntegreerd geheugen en barcode scanner. Alle kledingstukken die de wasplaats binnenkomen en verlaten worden gescand via de barcode reader en in de terminal ingegeven. Indien een kledingstuk niet is gelinkt aan een cel, of indien een kledingstuk te vroeg wordt aangeboden voor een wasbeurt, wordt de wasbeurt geweigerd. Het systeem laat eveneens toe aan te geven of er een reparatie dient te gebeuren.

Na het wassen wordt elk kledingstuk opnieuw gescand om de wasbeurt te registreren, maar eveneens om de verdeling van het propere wasgoed te organiseren. De scanner toont op een scherm het geassocieerde celnummer en het registratienummer, zodat de operator de kledij in de juiste bak kan plaatsen, die gelinkt is aan de juiste cel. Nadat alle gewassen kledingstukken werden gesorteerd, worden ze verpakt en aan de cellen bezorgd. Omdat het systeem alle binnenkomende en uitgaande kledij registreert, is alle informatie omtrent de activiteiten van de wasplaats gekend. Het systeem is dan ook in staat om heel eenvoudig rapporten te leveren, die gelinkt zijn aan een gegevensbank en automatisch worden geüpdated.

Marche-en-Famenne

In Marche-en-Famenne opteerde Sodexo om te werken met een geautomatiseerd beheersysteem dat gebruik maakt van RFID-labels. Ook aan dit proces komt een minimum aan manuele registratie te pas, zodat de gedetineerden binnen de 6 uur propere kleren terugkrijgen. De RFID-labels zorgen  voor de identificatie en traceerbaarheid van de kledij, en verhogen de kwaliteit en efficiëntie van de diensten in de wasplaats.

PHI DATA leverde RFID-tags om aan 8.000 stuks t-shirts, broeken en sweaters te bevestigen. Daarnaast zijn ook de linnenzakken van de gedetineerden, waarin de kledij naar de wasserij gebracht wordt, voorzien van een RFID-label. Die zakken zijn gekoppeld aan een cel, zodat aan het inleespunt duidelijk wordt welke gedetineerde welke kledij laat wassen. Deze informatie wordt doorgegeven aan een ander team in de wasserij, dat ervoor zorgt dat de gedetineerde meteen een set propere kledij van hetzelfde type en dezelfde maat terugkrijgt.

Het voordeel hiervan is dat de kleding zelfs niet uit de zak dient gehaald om de inhoud te kennen. Dit is des te meer handig omdat de kleding ook gewassen wordt in de zak. De propere kledij wordt klaargelegd op een oppervlakte waar een RFID-antenne in is verwerkt. Op een scherm wordt meteen aangeduid of dit de juiste kleding is, en het artikel wordt automatisch verwijderd van de lijst van nog klaar te leggen kleding. Wanneer de lijst leeg is, weet men dat alle binnengebrachte kledij vervangen is door een propere set. Alle informatie en rapportering vindt plaats in een MS SQL-server. Dagelijks worden op die manier 1.000 kledingstukken gewassen.

“Onze vraag aan PHI DATA was zeer duidelijk: we wilden het hele logistieke proces van kledij sorteren, wassen en terugbezorgen zo efficiënt mogelijk laten verlopen. Dankzij het identificeren van de kledij met de RFID-chips lezen we automatisch welke stukken binnenkomen en weer buitengaan, en bij welke gedetineerde ze terechtkomen. De oplossing is sinds de opening van de penitentiaire inrichting live, en blijkt een groot succes. Voor de gedetineerden die met het systeem werken, is deze uiterst moderne technologie bovendien een flinke hulp voor hun reintegratie in de samenleving”, zegt Jacques Deltour van Sodexo.

Deel deze case

Bekijk onze Overheid & Administratie oplossingen

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwe toepassingen

Meer info over onze cases?

Neem dan gerust vrijblijvend contact op met expert Kurt.

Vul het contactformulier in of stuur een e-mail naar info@phidata.be.