CHU Liège heeft een contract afgesloten met PHI DATA, specialist op het gebied van oplossingen voor automatische identificatie en lokalisatie. Het ziekenhuis, dat verbonden is aan de universiteit van Luik, doet een beroep op PHI DATA voor de temperatuurmonitoring in de koelkasten, diepvriezers en tanks van 47 laboratoria. Bovendien wordt het project binnenkort uitgebreid met een intelligent systeem voor de temperatuurmonitoring van bloedzakken die vervoerd worden en denkt CHU Liège erover om een alarmsysteem met lokalisatiemogelijkheden te implementeren.
Het CHU – Centre Hospitalier Universitaire – Liège ging in 2011 op zoek naar een partner die kon helpen met de levering, implementatie en opvolging van een gecentraliseerd systeem voor temperatuurmonitoring. Dat zou de temperatuur moeten opvolgen in de koude kamers, koelkasten, diepvriezers, autoclaven en stikstoftanks van de 47 laboratoria die het ziekenhuis telt. Daarnaast moest het systeem aan heel wat voorwaarden voldoen: de bijhorende software moest de resultaten kunnen analyseren en indien nodig de juiste groep mensen verwittigen per sms, e-mail, sirene, etc. Bovendien moest de temperatuur op regelmatige basis gecontroleerd worden, en moesten verschillende personen verschillende rollen toebedeeld kunnen worden.
Na vergelijkingen met een tiental andere spelers op de markt, besliste CHU Liège om met PHI DATA in zee te gaan. Deze laatste stelde de tags van AeroScout, marktleider op het gebied van tracking en monitoring via WiFi, voor. Wim Verduyn, Senior Key Account Manager bij PHI DATA, legt uit: “De grootste uitdaging bleek aan het begin van het project te liggen. Er waren namelijk twee WiFi-netwerken beschikbaar: dat van het ziekenhuis, en dat van de Université de Liège. Geen van beide bleek echter te voldoen voor de ondersteuning van de tags. Omdat het ziekenhuis toen al beslist had om een nieuw WiFi-netwerk van AeroHive te implementeren, hebben we gezien de urgentie van de implementatie aangeraden om te starten bij de labo’s. Op die manier hebben we snel kunnen schakelen, en zijn intussen in de 47 laboratoria bijvoorbeeld al 273 koelkasten en diepvriezers van tags voorzien.”
De resultaten van de eerste implementatie zijn zo positief dat CHU Liège momenteel denkt aan een uitbreiding van het project. De koelboxen die bloedzakken en stalen vervoeren zouden ook gemonitord moeten worden. PHI DATA heeft daarvoor voorgesteld om tags te voorzien in de koelboxen, die bij vervoer ingeschakeld kunnen worden, een alarm geven wanneer de temperatuur stijgt of daalt en voorzien zijn van een geheugen. Zo zouden ze verder kunnen monitoren op momenten waarop geen WiFi-signaal aanwezig is. Daarnaast wil CHU Liège ook een alarmsysteem ter beveiliging van het personeel en materiaal installeren. Enkele deuren en medewerkers krijgen dan een alarmknop die ze kunnen inschakelen wanneer er gevaar dreigt. Die knoppen zijn voorzien van een lokalisatiesysteem, zodat ook meteen de locatie van het alarm doorgegeven wordt.