AZ Monica – RFID voor efficiënter voorraadbeheer bij AZ Monica

AZ Monica is een privaat ziekenhuis van 477 hospitalisatiebedden en 100 daghospitalisatiebedden in de Antwerpse regio. Het ontstond uit de fusie van ziekenhuis Maria Middelares in Deurne en de Eeuwfeestkliniek in Antwerpen. Later werd de Apra kliniek (revalidatie) geïntegreerd in de Antwerpse campus. Beide oorspronkelijke campussen blijven bestaan als volledige acute ziekenhuizen, maar meer en meer treden specialisatie en complementariteit op. AZ Monica is tevens gelieerd aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) via een groepering.

Het ziekenhuis staat in België bekend als vooruitstrevende instelling en trekt die lijn ook door in haar logistieke behoeften. PHI DATA kreeg namelijk de opdracht alle verbruiksartikelen te voor-zien van RFID-labels om op een efficiëntere manier de voorraad te beheren. Daarnaast implementeert PHI DATA ook ARTA, de mobiele oplossing voor “middelen- en patiëntentransport”, die gebruikt wordt op Motorola MC55A-HC Healthcare handhelds, een primeur in België.

Efficiëntere supply chain

AZ Monica implementeerde reeds een AeroScout RTLS-systeem dat zorgt voor het traceren van patiënten, medisch materiaal en temperatuur-monitoring. Om het hele logistieke proces binnen het ziekenhuis te verbeteren, zet AZ Monica nu een stap verder en zullen ook alle verbruiksartikelen van een RFID-label voorzien worden. Zo is het mogelijk sneller een meer accurate inventaris op te maken voor de honderd verschillende bergruimtes, die dan vanuit één centraal magazijn bevoorraad kunnen worden. Het grootste voordeel is dat met een minimale voorraad het nodige materiaal toch steeds beschik-baar is.

Om dit project te verwezenlijken doet AZ Monica een beroep op PHI DATA, dat hiervoor zijn in huis ontwikkelde IDwms en IDhospitalsupply oplossingen naar voor schuift.

“PHI DATA heeft de laatste jaren heel wat ervaring opgedaan binnen de healthcare-sector. Heel vaak werd op ons beroep gedaan voor zaken als temperatuurmonitoring en dwaaldetectie, maar de laatste tijd zien we meer en meer interesse in onze puur logistieke oplossingen. Binnen de meer industriële sector zijn supply chain management en warehouse management systemen allang ingeburgerde begrippen, maar ziekenhuizen hinken op dat vlak wat achterop. Terwijl zij ook als bedrijven met een logistieke ketting beschouwd kunnen worden, en dus ook op dat vlak aan efficiëntie kunnen winnen”, zegt Wim Verduyn, senior account manager healthcare bij PHI DATA.

Patiëntentransport

Naast de optimalisatie van de bevoorrading is PHI DATA ook verantwoordelijk voor de implementatie van een oplossing voor patiëntentransport. PHI DATA werkt daarvoor samen met Ortus Group, een Nederlandse leverancier die sinds kort ook in België actief is en met AZ Monica zijn eerste Belgische refe-rentie binnenhaalt. Met de ARTA software van de Ortus Group kunnen alle mogelijke transportopdrachten geoptimaliseerd worden, gaande van het vervoer van patiënten tussen verschillende afdelingen, tot het opnemen van de maaltijden en de aansturing van de facility teams.

“We zien technologie als een middel om de verpleegkundigen tijdrovend administratief werk uit handen te nemen en tegelijkertijd de kwaliteit en efficiëntie te verbeteren. Dat is het doel van het LEAN management project dat we eerder dit jaar opgestart hebben, en waar PHI DATA ons in belangrijke mate in ondersteunt. Dankzij hun kennis van de healthcare-sector en hun jarenlange ervaring in de logistieke wereld hebben ze ons al meerdere keren hun diensten bewezen.”

Dirk Van de Vyver, Adjunct algemeen directeur bij AZ Monica

De holistische aanpak kadert in de al-gemene LEAN doelstelling van AZ Monica. Dirk Van de Vyver, adjunct algemeen directeur bij AZ Monica zegt: “We zien technologie als een middel om de verpleegkundigen tijdrovend administratief werk uit handen te nemen en tegelijkertijd de kwaliteit en efficiëntie te verbeteren. Dat is het doel van het LEAN management project dat we eerder dit jaar opgestart hebben, en waar PHI DATA ons in belangrijke mate in ondersteunt. Dankzij hun kennis van de healthcare-sector en hun jarenlange ervaring in de logistieke wereld hebben ze ons al meerdere keren hun diensten bewezen. Daarom zien we dit project slechts als het begin van een lange strategische samenwerking, waarbij we samen stap voor stap nieuwe processen kunnen bestuderen en implementeren.”

Het huidige contract omvat de implementatie van PHI DATA’s IDwms en IDhospitalsupply, en de levering en installatie van het eerste deel van de ARTA transportoplossing, die op Motorola MC55A-HC Healthcare handheld toestellen draait. Deze zijn ontwikkeld voor de ziekenhuissector, zijn compact en eenvoudig in gebruik en beschikken over een groot scherm en een desinfectiebestendige witte behuizing. De analyse van de processen en goederenstromen is al uitgevoerd, het eerste deel van de applicaties zal nog dit jaar worden opgeleverd.

Bekijk de video:

Deel deze case

Bekijk onze Health & Care oplossingen

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwe toepassingen

Meer info over onze cases?

Neem dan gerust vrijblijvend contact op met expert Kurt.

Vul het contactformulier in of stuur een e-mail naar info@phidata.be.