Consignatiemodel voor labels en linten biedt Stora Enso Langerbrugge logistieke voordelen en een reductie in werkkapitaal

De Gentse vestiging van Stora Enso Langerbrugge heeft de voorbije jaren altijd vooropgelopen in het streven naar procesverbeteringen en kostenbesparingen. In dit kader werd ook het beheer- en betalingsmodel van de  leveranciersvoorraad onder de loep genomen. Eén van de manieren waarop dit nog beter kon, was door het invoeren van het consignatiemodel voor de etiketten en linten die het bedrijf afneemt bij PHI DATA. Dit model is courant in de retailwereld, maar werd tot dusver weinig gebruikt voor beheer van voorraden in productieomgevingen.

Consignatie in actie

Het consignatiemodel komt erop neer dat de leverancier een voorraad ter beschikking stelt bij de klant. Deze voorraad blijft eigendom van de leverancier tot op  het moment dat er een product verbruikt wordt door de klant. De leverancier zuivert eveneens de voorraad aan volgens de herbevoorradingspunten die samen overeengekomen zijn en na automatische opdracht (SAP) van de klant. De voorraad bij Stora Enso Langerbrugge wordt op deze manier gegarandeerd zonder kapitaalsverhoging in hun magazijn, gezien onverbruikte voorraad eigendom is van de leverancier. De tweede laatste werkdag van elke maand volgt een self-billing op basis van de verbruiken en de overeengekomen prijs. Dit wordt door de klant eveneens geïnitieerd via SAP.

Deze manier van werken vereist een hechte samenwerking, een open communicatie en een stevige vertrouwensband tussen klant en leverancier, niet alleen op het vlak van logistieke processen en financiële verrekening, maar ook voor de automatisering van het voorraadbeheer in dit model. De klant eist op basis van de Europese voorschriften dat er wel minstens één maal per jaar een fysieke stockcontrole gebeurt door PHI DATA. Voor de rest loopt het consignatiemodel volledig automatisch zoals hierboven uitgelegd.

Conclusie

Het consignatiemodel aangestuurd door Stora Enso Langerbrugge biedt voor de leverancier en de klant veel voordelen: reductie van werkkapitaal voor de klant en een volledige automatisering van het inkoop- leveringsproces via settings in SAP die in onderling overleg overeengekomen werden. Op deze manier gaat er administratief geen tijd verloren voor beide partijen en kan er tijdig geproduceerd en geleverd worden door PHI DATA om het productieproces te ondersteunen bij Stora Enso Langerbrugge.

Stora Enso new 1
IMG 6512 225x300 1

Deel deze case

Bekijk onze Industrie & Manufacturing oplossingen

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwe toepassingen

Meer info over onze cases?

Neem dan gerust vrijblijvend contact op met expert Kurt.

Vul het contactformulier in of stuur een e-mail naar info@phidata.be.