Verbau verbetert efficiëntie van de leveringen dankzij RFID-oplossing

De onderneming Verbau, gevestigd in Leuze in Henegouwen, is gespecialiseerd in desserten voor supermarkten en andere retailzaken. Dit familiebedrijf creëert de producten op maat en volgens de wensen van de klant. Met de knowhow en expertise van de medewerkers enerzijds en de beste lokale grondstoffen anderzijds staat Verbau garant voor de aanhoudende topkwaliteit van hun desserten.

Verbau streeft niet alleen naar de hoogste productkwaliteit, ook de processen worden aan de hoogste kwaliteitseisen onderworpen en de productveiligheid staat centraal op alle niveaus in het beleid. Met onder meer het FEFO (First Expired, First Out)-principe als leidraad wordt steeds de versheid van de geleverde producten gegarandeerd, en wordt de kans op vervallen voorraadproducten tot een minimum herleid.

“De configuratie is zo error-proof mogelijk gemaakt.” – Boris Criquet, Packing & Technical Manager

Het FEFO-principe invoeren is één ding, het voortdurend respecteren is nog iets anders. Geregeld werden er fouten in deze flow vastgesteld, zodat de productenstroom niet altijd optimaal verliep. Bovendien gebeurde de validering van de te verzenden leveringen naar klanten niet altijd even rimpelloos. “Het was altijd een heel gedoe om na te gaan of het juiste pallet naar de juiste klant ging”, vertelt Boris Criquet, Packing & Technical Manager bij Verbau. Elke retailer bestelt verschillende producten, en het was niet eenvoudig om de juiste mix aan de juiste poort op de juiste vrachtwagen te krijgen. Heel tijdrovend en erg vatbaar voor menselijke fouten.”

“Het laden gebeurt nu veel sneller en met veel minder fouten.”

Verbau koos voor PHI DATA om een innoverende oplossing met RFID-technologie uit te werken. Deze oplossing bestaat uit twee vaste RFID gates van Acceliot, RFID-lezers en -antennes, RFID-labels en 3 RFID-printers van Toshiba en eigen PHI DATA-technologie voor integratie van de data die met deze oplossing worden gecreëerd. Na een 2 maand durend project werd de oplossing in gebruik genomen in maart 2020. “Het vergde wat tijd om de RFID-tags zo te plaatsen op de palletten dat ze altijd kunnen gelezen worden. Maar PHI DATA heeft ons uitstekend bijgestaan bij het optimaliseren van de juiste configuratie”, aldus Boris Criquet.

De afgewerkte producten worden op palletten geplaatst, die van een RFID-tag voorzien zijn, en gaan zo in de stock. Bij verzending wordt dan gevalideerd dat het juiste pallet uit de stock wordt gehaald en door de juiste poort gaat en in de juiste vrachtwagen. “De configuratie is zo error-proof mogelijk gemaakt: je scant een product voor je het oplaadt; als het groen oplicht, is het ok, wordt het rood, dan is het niet voor die levering”, aldus Boris Criquet. Er zijn 2 ‘lichttorens’ met buzzer aan de dock-doors, om de laders visueel en auditief te waarschuwen indien er een fout gemaakt wordt bij het laden.

VERBAU products1 300x201 1

“Telkens we PHI DATA contacteren, worden we snel en vlekkeloos geholpen.”

Meer dan een jaar na de ingebruikname heeft de RFID-configuratie al ruim zijn vruchten afgeworpen. De foutenmarge bij het laden is bijzonder laag geworden en de validatie van de producten klaar voor verscheping gebeurt in real time dankzij de integratie met het beheersysteem, wat resulteert in optimale supply chain-prestaties naar de klanten.

De samenwerking met PHI DATA blijft ook na de implementatie uitstekend. “Onze RFID-printers worden vrij intensief gebruikt en zijn dus af en toe aan herstelling of onderhoud toe. Telkens we PHI DATA hiervoor contacteren, reageren ze snel en worden eventuele problemen vlekkeloos verholpen. We zijn en blijven een tevreden klant”, besluit Boris Criquet.

Uitdagingen

 • Automatisering van registratie van artikelbewegingen
 • Vereenvoudigen van administratieve verwerking
 • Implementatie van efficiënt locatiebeheer
 • Precieze en vlotte voorraadopname
 • Foute belading vermijden

Smart Edge oplossingen

Integratie met de ERP-partner van Verbau en RFID-technologie die perfect integreert met het bestaande ERP-systeem.

Technologie

 • RFID hardware van Acceliot
 • Integratie door PHI DATA
 • RFID-printer aansturing met BarTender etiketteersoftware
 • RFID-printers en -labels van Toshiba

Voordelen

 • Hogere productiviteit in de interne supply chain
 • FEFO–procesoptimalisatie voorkomt verloren productiegrondstoffen
 • Betere realtime visibiliteit van de artikelen en hun locaties
 • Eenvoudig beheer van de bewegingen van de goederen
 • Tijdswinst en verlaagde foutenmarge
 • Administratief werk tot een minimum herleid door automatische registratie
 • Snelle en correcte belading
 • Performante externe supply chain

Deel deze case

Bekijk onze Industrie & Manufacturing oplossingen

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwe toepassingen

Meer info over onze cases?

Neem dan gerust vrijblijvend contact op met expert Kurt.

Vul het contactformulier in of stuur een e-mail naar info@phidata.be.