Voedingsproducent Didden kiest IDwms voor een geoptimaliseerde supply chain

De oplossing bestaat uit IDwms-software van PHI DATA in combinatie met TC8000 scanners

Om de volledige logistieke keten in-house te kunnen afhandelen, was voedingsproducent Didden op zoek naar een efficiënte oplossing voor het beheer van het magazijn via een database die in realtime geüpdatet wordt. Het bedrijf wilde de goederenbewegingen te allen tijde kunnen volgen: van de levering van de grondstoffen tot het afgewerkte product, en zelfs wanneer het retour gestuurd wordt. De oplossing moest compatibel zijn met het bestaande ERP-pakket en op korte termijn te implementeren zijn.  

“Onze logistieke afdeling werd vroeger uitbesteed. Nu we alles in eigen handen hebben, drong een uitbreiding van onze systemen zich op”, zegt Olivier Reimann, IT Manager bij Didden. “We zijn op zoek gegaan naar een systeem dat eenvoudig te integreren was met ons bestaande ERP-pakket en dat we op korte termijn konden doorvoeren. Efficiëntie was voor ons de belangrijkste drijfveer in onze zoektocht naar een oplossing.”

Didden kwam bij PHI DATA terecht nadat ze de IDwms-oplossing bij hun voormalige partner gezien hadden. IDwms is een warehouse management systeem dat de voorraadbewegingen in een magazijn opvolgt door het gebruik van Auto-ID met barcodes en WiFi. Het basisprincipe is dat elke verpakking in het magazijn een uniek label krijgt waardoor ze snel en eenvoudig te identificeren is. Medewerkers gebruiken draagbare terminals die uitgerust zijn met een barcodescanner en WiFi-verbinding. Daardoor wordt de database in realtime geüpdatet. Dankzij IDwms verloopt het stockbeheer een stuk efficiënter, worden er minder foute locaties geregistreerd en verloopt de administratie vlotter.

warehouse management didden 1

Zodra de grondstoffen aankomen bij Didden, worden ze gescand en opgenomen in het bestaande ERP-pakket. De medewerkers drukken ook nieuwe etiketten af en kleven die op de verpakking. Door die te scannen, komt alles netjes in IDwms terecht en weet men waar het pakket moet gestockeerd worden. Dat varieert uiteraard met het type grondstof. Wanneer de productie-afdeling een grondstof nodig heeft, wordt de vraag door het systeem omgezet in een picking order. Zodra die is uitgevoerd, laat het systeem dat weten aan de database en wordt de voorraad automatisch geactualiseerd. Wanneer de productie-afdeling de grondstoffen verwerkt heeft tot een afgewerkt product, zet dat zijn weg verder in het ERP-pakket.

Wanneer de afgewerkte producten klaar zijn om naar de logistieke hal te brengen, worden ze ook opgenomen in IDwms. De afgewerkte producten gaan in de logistieke hal naar een rek of, als de voorraad uitgeput is, naar een pickinglocatie.

De medewerkers gebruiken IDwms om de orders te vervolledigen, die daarna een IDwms-label krijgen om tijdelijk gestockeerd te worden of rechtstreeks naar de kade te gaan voor verzending. Eens de bestelling verstuurd is, wordt een bestand aangemaakt dat via een interface naar het ERP-pakket gaat om de facturatie te verzorgen.

Ook met overschotten werd rekening gehouden. Als er grondstoffen over zijn in de productieafdeling, kan men die eenvoudig terughalen naar IDwms. Hetzelfde geldt voor de retourzendingen, al ondergaan die eerst een extra controle.

“De oplossing die we voor Didden aangeleverd hebben, stelt hen in staat hun stockbeheer in de toekomst efficiënt te laten verlopen”, zegt Kurt Nauwelaerts van PHI DATA. “Dankzij de vlotte samenwerking met hun bestaande ERP-pakket verloopt alles naadloos, van de ontvangst van goederen tot de facturatie.”

warehouse management didden 2

“Wij hebben voor PHI DATA gekozen omdat het voor ons de meest logische compromis was op technologisch en economisch vlak”, vertelt Olivier Reimann. Ook de korte termijn waarop het project afgerond moest worden, speelde een belangrijke rol. “Het eerste contact vond plaats in september, in november was de testomgeving al live. Begin december was de oplossing geïntegreerd in de afdeling grondstoffen en begin januari ook in de afdeling afgewerkte producten. Ik noem dat graag een sportieve termijn en het resultaat dat in die korte tijd bereikt is, stelt ons zeker tevreden.”

Ook de gebruiksvriendelijkheid van de oplossing was van groot belang voor Didden. “Het was een uitdaging om IDwms op poten te zetten maar het is geen ‘rocket science’ en zeker in gebruik is het een heel eenvoudig systeem om mee aan de slag te gaan. Sinds de integratie zijn er dan ook geen fundamentele veranderingen geweest. De gebruikers hebben een paar kleine aanpassingen doorgegeven om hen het leven gemakkelijker te maken maar daar is het bij gebleven.”

Uitdaging

Logistiek proces volledig in-house doorlopen

Oplossing

  • IDwms software van PHI DATA
  • TC8000 (ZEBRA) mobiele terminals
  • Extreme AP’s

Resultaat

  • Efficiënt magazijnbeheer
  • Vlotte administratie
  • Gebruiksvriendelijke oplossing

Deel deze case

Bekijk onze Industrie & Manufacturing oplossingen

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwe toepassingen

Meer info over onze cases?

Neem dan gerust vrijblijvend contact op met expert Kurt.

Vul het contactformulier in of stuur een e-mail naar info@phidata.be.