Wereldspeler medische apparatuur rekent op IDasset® voor snellere en betrouwbaardere leveringen

Uitdaging

Wie hoogwaardige en complexe medische apparatuur bouwt, kampt vaak met grote logistieke uitdagingen. De klanten zijn pas tevreden wanneer alle componenten foutloos en snel zijn geleverd. Eén van onze klanten uit deze sector ging op zoek naar een oplossing om hun producten sneller te

 kunnen leveren en processen voor installatieteams en de interne bevoorradingsketen te stroomlijnen. Het bedrijf wilde een vlottere en completere verzending van de apparatuur garanderen en tegelijk de installatie eenvoudiger maken voor hun installatiepartners.

CT scanner 1360x992px

Oplossing

De klant heeft gekozen voor een hybride oplossing op basis van RFID- en IOT-technologie. Met een combinatie van RFID-gates, gepersonaliseerde labels en handheld RFID-lezers is het mogelijk om voor de verzending in een mum van tijd na te gaan of alle componenten aanwezig zijn en vervolgens de ingelezen componenten af te vinken op de verzendlijst. Ook op eventuele tussenstations kan deze controle opnieuw plaatsvinden. En bij ontvangst kan de klant of installateur niet alleen snel nagaan of de levering volledig is, de meegeleverde RFID-labels kunnen ook nuttige informatie bevatten over waar specifieke componenten moeten worden neergezet voor montage en in welke volgorde de componenten moeten worden geïnstalleerd.

De verzendingen gebeuren multimodaal met behulp van externe en diverse transportmiddelen. Om volledige tracering en de conditie van de zending op te volgen, maakt de klant gebruik van de actieve IOT-technologie die het toelaat om aan locatie-, temperatuur-, vochtigheid-, schok- en lichtdetectie te doen, gebonden aan ETA-alerts (Estimated Time of Arrival) en rapportage omtrent transportkwaliteit.

Projectpartners

De oplossing werd opgebouwd met technologie van diverse leveranciers. De handheld RFID-lezers – uitgerust met de IDasset®-software van PHI DATA – zijn van UnitechBrady zorgde voor de RFID-printers en -labels, Zebra leverde de RFID-readers en Innolabel de Active Condition Monitoring IOT-Tracker voor opvolging tijdens het transport. De consulting, architectuur en implementatie van het gehele project en de integratie met het beheersysteem van de klant was geheel voor rekening van PHI DATA.

Resultaat

De klant programmeert en print RFID-labels, die op alle componentverpakkingen van de medische apparatuur worden aangebracht wanneer ze in het magazijn van de machinebouwer worden verzameld. Hierdoor is niet langer een zichtlijn vereist om elke component te identificeren en wordt identificatie op grotere afstand mogelijk. “Een eenvoudige scan van de producten terwijl de goederen door een RFID-poort gereden worden, volstaat om een volledig overzicht te krijgen van de ingeladen componenten”, aldus Dave Engel, Business Development Manager bij PHI DATA.

RFID-scannerpoorten controleren elke componentverpakking aan de hand van de vrachtlijsten in het ERP-systeem van de klant. Verkeerde componenten worden gemakkelijk eruit gefilterd en het systeem geeft ook aan welke componenten ontbreken en bevestigt dat een zending compleet is.

Bij aankomst bij de eindgebruiker of bij het overladen in een hub in de logistieke keten kan men snel nagaan of de lading compleet is door met een handheld RFID-scanner rond of tussen de palletten te lopen. Bij aankomst kunnen installateurs de componentverpakkingen ook efficiënter uitladen omdat de RFID-labels en gepersonaliseerde software aangeven waar men de inhoud moet neerzetten.

Via de IDasset® -software geeft het RFID-label op elke verpakking de installateurs ook informatie over de juiste inhoud. Met behulp van een zoekfunctie met nabijheidswaarschuwing kunnen ze zelfs de kleinste componenten snel terugvinden. Zo wordt het installatieproces voor de nieuwe medische apparaten in het ziekenhuis sneller en efficiënter.

PHI IDasset 300x157 1

Voordelen

De klanten van deze klant, de ziekenhuizen dus, zien de gemiddelde implementatietijd voor medische apparatuur drastisch verminderen. De snelle en eenvoudige controle bij verzending, transport en levering met behulp van de gepaste RFID-hardware en -software maakt dit mogelijk. Gedaan dus met het wekenlang wachten op een ontbrekende component. Bovendien verloopt de installatie veel vlotter dankzij het elimineren van zoeken naar componenten en de zekerheid dat de levering volledig is.

De bouwer van de medische apparatuur zelf verliest veel minder tijd bij het controleren van de zendingen, en kan veel meer vertrouwen op de volledigheid van de zending. Niet alleen verhoogt hij hiermee de tevredenheid bij de installateurs, hij vermijdt ook de soms hoge kosten voor het nazenden van een ontbrekende component naar alle mogelijke uithoeken van de wereld.

Uitdagingen

 • Betrouwbare en traceerbare leveringen van medische apparatuur
 • Snelle en efficiënte controle van ingeladen componenten
 • Sneller terugvinden van de componenten
 • Hogere tevredenheid van installateurs en verzendfirma door volledige levering

Smart Edge oplossingen

Gebruiksvriendelijke combinatie van software (IDasset®) en hardware (handhelds, RFID-gates, -printers en –labels en IOT-tracers) die perfect integreert met het bestaande beheersysteem van de klant.

Technologie

 • IDasset® software van PHI DATA
 • Unitech RFID-handheld toestellen
 • Zebra RFID-readers voor gates
 • Brady RFID-printers en smart labels
 • IOT-tracers en condition monitoring van Innolabel.

Voordelen

 • Drastische reductie foutenmarge bij verzending
 • Betere traceerbaarheid van de componenten
 • Snellere en accuratere controle van de ingeladen goederen en matching met bestelbon en beheersysteem
 • Volledige tracering en monitoring tijdens het transport
 • Snellere controle op volledigheid bij ontvangst
 • Vlottere installatie
 • Geen duur transport of tijdverlies voor nazending componenten

Deel deze case

Bekijk onze Industrie & Manufacturing oplossingen

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwe toepassingen

Meer info over onze cases?

Neem dan gerust vrijblijvend contact op met expert Kurt.

Vul het contactformulier in of stuur een e-mail naar info@phidata.be.