Oplossing PHI DATA helpt psychiatrisch ziekenhuis Asster in noodsituaties en met temperatuurcontrole

Asster is een psychiatrisch ziekenhuis in Sint-Truiden. Het telt 581 bedden en is ontstaan uit een fusie van het Psychiatrisch Ziekenhuis Sancta Maria en het Psychiatrisch Centrum Ziekeren. Per jaar worden er zo’n 2.000 mensen opgenomen. In Asster werken 850 medewerkers en 20 artsen. Voor de afdeling voor kinderen en jongeren (6-17 jaar) ging het ziekenhuis aan de hand van een marktstudie op zoek naar een oplossing die exact weergeeft waar medewerkers zich bevinden wanneer ze alarm slaan. De oplossing die PHI DATA voorstelde werd weerhouden en viel zo in de smaak dat al snel werd beslist om op de twee campussen ook samen te werken voor de temperatuurcontrole.

Asster was op zoek naar een oplossing om de veiligheid te verhogen op de psychiatrische afdeling gericht op kinderen en jongeren tussen 6 en 17 jaar. Het systeem moet de medewerkers in staat stellen om in geval van nood snel en eenvoudig collega’s te alarmeren. Het toestel moest comfortabel en betrouwbaar zijn en zorgen voor een erg nauwkeurige plaatsbepaling.

“In onze zoektocht naar de ideale oplossing hebben we de markt verkend, onder andere door met andere ziekenhuizen te praten over hoe zij dit aanpakken. Aan de hand van een marktstudie kwam PHI DATA naar voren als de ideale partner: hun oplossing is erg nauwkeurig en moduleerbaar”, zegt bouwcoördinator Peter Vandenreyt.

PHI DATA implementeerde een RTLS-oplossing waarbij de medewerkers op de afdeling werden uitgerust met tags van Stanley Healthcare. De T3-tags zijn compact en beschikken over een actieve RFID-chip. PHI DATA implementeerde die RTLS-technologie in de WiFi-systemen van Asster. Wanneer een medewerker op de alarmknop op zijn tag drukt, wordt aan de hand van een triangel-meting de locatie van de tag bepaald tot op 5 meter nauwkeurig. Wegens de moeilijkere meetomstandigheden in de gecapitonneerde afzonderingskamers werd daar gekozen voor exciters die exact kunnen vertellen of de medewerker die alarm slaat zich binnen of buiten de kamer bevindt.

“Die oplossing werkt goed. Omdat we er zo tevreden over waren en omdat de hardware hier al stond, was al snel duidelijk dat bij de marktstudie naar temperatuurcontrole op beide campussen, waarbij we zowel keken naar prijs als gebruiksvriendelijkheid als technische vereisten, PHI DATA opnieuw werd weerhouden”, zegt Peter Vandenreyt. “Daardoor werken we nu ook samen voor de temperatuurcontrole bij medicatie en voeding.”

Die temperatuurcontrole gebeurt met de draadloze Condition Monitoring-oplossing van PHI DATA. Ook daarvoor worden RFID-tags van Stanley Healthcare gebruikt, die hun signalen uitzenden via WiFi. Wanneer vooraf bepaalde temperatuurgrenzen worden overschreden, wordt alarm geslagen. De oplossing bouwt ook een archief op met daarin maandelijkse rapporten. Bovendien zijn de temperatuuroverschrijdingen én corrigerende maatregelen traceerbaar.

“Doordat de hardware al gedeeltelijk was geïnstalleerd voor de oplossing in crisissituaties bleven de kosten voor de uitbreiding met temperatuurcontrole beperkt. Ook de connectie naar het telefoonnetwerk was al gerealiseerd, dus die link moesten we niet meer leggen”, zegt Peter Vandenreyt. “We zijn erg tevreden over de samenwerking met PHI DATA. Ook nu de oplossing al een tijdje draait, blijven de medewerkers bereikbaar. Als er problemen zijn, wordt er snel gereageerd. Speciaal voor dat doel heeft PHI DATA een virtuele server, zodat hun medewerkers vanop afstand online kunnen komen en aanpassingen uitvoeren.”

Deel deze case

Bekijk onze Health & Care oplossingen

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwe toepassingen

Meer info over onze cases?

Neem dan gerust vrijblijvend contact op met expert Kurt.

Vul het contactformulier in of stuur een e-mail naar info@phidata.be.